Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl
muzykowanie ogloszenie.onuse.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
dorsz zapiekany z porami
29-07-2013, 14:16
Post: #1
Bartosz Offline
Member

***


Liczba postów: 93
Dołączył: 2013Jun
Reputacja: 0
Thanks: 11
Given 5 thank(s) in 5 post(s)
dorsz zapiekany z porami
danie dla 4 osoby, kaloryczność 149 kcal(100 g) czas przygotowania: 40 minut.
Składniki:
  • 60 dag filetów z dorsza,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz, tymianek,
  • 2 pory
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • 2 jajka , 2 łyżki oleju,
  • 1 pomidor, 1 łyżka posiekanej natki,
Wykonanie:


Filety umyć, osuszyć, skropić cytryną, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem.
Odłożyć na 15 minut w chłodne miejsce. Pory oczyścić, umyć, pokroić w talarki. Wrzucić do osolonego wrzątku i zblanszować. Następnie odcedzić.
Ryby usmażyć z obu stron na talerzu na złoty kolor. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć połowę porów, na nich filety, przykryć resztą porów. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z mąką, wbić jajka i starty ser. Przyprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem polać rybę i pory. Naczynie wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i zapiekać około 15 min. Przed podaniem udekorować plasterkami pomidora i posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada

Blanszowanie polega na obgotowaniu produktów, głównie owoców i warzyw, czyli włożenie ich na kilka chwil do wrzącej wody (około 1 minuty). W przypadku bardzo delikatnych warzyw, np. brokułów, cukinii, szpinaku, blanszowanie zastępuje proces gotowania. Inne warzywa blanszuje się, by pozbawić je niepożądanego smaku lub, by nie straciły swej pięknej barwy podczas dalszych etapów przyrządzania.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
dorsz zapiekany z porami - Bartosz - 29-07-2013 14:16

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi Wyświetleń: Ostatni post
  Karp zapiekany na ostro Agata 0 280 13-08-2013 15:55
Ostatni post: Agata

Skocz do:

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)